ΟΜΙΛΟΙ 2019-20

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ A΄: «Ας ονειρευτούμε…  στον μαγικό κόσμο του Σαίξπηρ»:  Δραματολογία / Μελέτη τoυ αγγλικού θεάτρου του 16ου και  17ου αι.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Μερκενίδου Ελένη – Μπιτσάνη Αναστασία, Φιλόλογοι

Γνωριμία με το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ενός από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς όλων των εποχών. Τόσο οι τραγωδίες όσο και οι κωμωδίες του συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας. Έμφαση στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της σαιξπηρικής κωμωδίας. Έρευνα στο Διαδίκτυο για την μετα-αναγεννησιακή μουσική και συνεργασία με την ομάδα μουσικής του σχολείου (χορωδία – ορχήστρα).   Συμμετοχή στο ανέβασμα της ρομαντικής κωμωδίας του Σαίξπηρ «Όπως σας αρέσει (As you like it)».

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ B’: «Όπως σας αρέσει (As you like it)»» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ  (μετάφραση Ελένης Μερκενίδου):  Δραματουργία και θεατρική πράξη

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Βαφειάδου Τατιάνα – Μελισσίδης Νίκος, Φιλόλογοι

Το έργο «Όπως σας αρέσει (As Υou Like It)» είναι μια από τις ύστερες  κωμωδίες του Σαίξπηρ και από τις δημοφιλέστερες όλων των εποχών, που γράφηκε το 1599 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1623. Αρκετοί κριτικοί θεωρούν το έργο αυτό αριστούργημα του Σαίξπηρ με μεγάλη λογοτεχνική αξία. Μια άνοιξη επί σκηνής, ένα πανηγύρι μεταμορφώσεων, μια γιορτή θεάτρου. Αγόρια δυναμικά και αμήχανα, κορίτσια όμορφα κι επινοητικά κρατούν το νήμα των σχέσεων και πλέκουν την πλοκή. στήνουν επιπλέον ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. Και πλάι σε όλα αυτά παρελαύνουν οι μεγάλες ιδέες: η δικαιοσύνη, η αδελφική αγάπη, η τιμιότητα, η μετάνοια και η συγγνώμη.  Το ευτυχισμένο τέλος έρχεται σαν ουράνιο τόξο, κυριολεκτικά «Όπως σας αρέσει». Η θεατρική παράσταση προγραμματίζεται να ανέβει τον Μάιο του 2020 στο θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης δωρεάν για το μαθητικό κοινό και το κοινό της πόλης.

ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: Μελίνα Εφραιμίδου, Πληροφορικός

Τάξεις Α, Β

Στον όμιλο ρομποτικής οι μαθητές σχεδιάζουν, συνθέτουν και προγραμματίζουν ρομποτικές συσκευές, και αποκτούν γνώσεις στα επιστημονικά πεδία STEM (ακρωνύμιο του Science, Technology, Engineering and Mathematics). Με την δημιουργική εμπλοκή των μαθητών στις προκλήσεις που τίθενται μέσα από συνθετικές εργασίες, εξασκούνται στην επίλυση προβλημάτων και επιτυγχάνεται η ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Οι μαθητές αναπτύσσουν πρωτοβουλία, παράγουν ιδέες, συνεργάζονται, διαπραγματεύονται, υλοποιούν τα σχέδιά τους, προγραμματίζουν και αξιολογούν τα αποτελέσματα.

ΟΜΙΛΟΣ  ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: Τζώρτζης Εμμανουήλ, Φιλόλογος

Κεντρικός θεματικός άξονας του ομίλου είναι η συζήτηση με τη μορφή του debate πάνω σε επίκαιρα ζητήματα, διλημματικής κυρίως φύσης, τα οποία, αν και δε διδάσκονται στο σχολείο σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα, βρίσκονται διάχυτα σε όλο το φάσμα της διδακτέας ύλης. Οι συναντήσεις θα έχουν παιγνιώδη και βιωματικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι το θεωρητικό πλαίσιο θα αποκτηθεί μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων και πρακτικών εφαρμογών (εκφραστική ανάγνωση, αυθόρμητος και προτρεπτικός λόγος, παιχνίδια ρόλων, διττοί λόγοι). Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας θα είναι η προετοιμασία και η συμμετοχή της ομάδας ρητορικής του σχολείου σε διασχολικούς αγώνες επιχειρηματολογίας – αντιλογίας.

Με τη συμμετοχή τους στον όμιλο οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα

•           να αποκτήσουν ευχέρεια στην παραγωγή προφορικού λόγου (προσχεδιασμένου ή μη),

•           να αναπτύξουν ισομερώς τόσο τη συγκλίνουσα σκέψη, κυρίως μέσα από την οργάνωση λογικών επιχειρημάτων και την κριτική θέαση του σύγχρονου κόσμου, όσο και την αποκλίνουσα σκέψη, καλλιεργώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους,

•           να καλλιεργήσουν τις εκφραστικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες με όλους τους διαθέσιμους τρόπους και τις τεχνικές πειθούς,

•           να μάθουν να είναι πρωτίστως καλοί ακροατές και έπειτα καλοί ομιλητές στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κουλτούρας διαλόγου,

•           να προετοιμαστούν ως αυριανοί ενεργοί πολίτες μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ: ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

   Σκοπός του Ομίλου είναι η αναγνώριση από την μεριά των μαθητών της εκθετικής επιτάχυνσης της εξέλιξης της τεχνολογίας σε βάθος χρόνου.  Θα γίνει παραδειγματική αναφορά στα στάδια της εξέλιξης αυτής και θα προκύψει συσχέτιση του χρόνου που χρειάστηκε κάθε τεχνολογία για να αναπτυχθεί.

 Επίσης, σκοπός είναι να μάθουν τα στάδια που ακολουθείται κατά την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας και η εφαρμογή της στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Οι τρόποι που επηρεάζεται η πορεία αυτή και η διαφοροποίηση των γραμμών παραγωγής. Ακόμα, οι ενέργειες που επιβάλλεται να ακολουθούν όσοι ασχολούνται με τα στάδια ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων, και η προώθησή τους στο στάδιο της παραγωγής. Θα επίσης εφαρμοστούν πρωτότυπα Πειράματα και εφαρμογές.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: Κάρλας Δημήτριος, ΠΕ04.01 Φυσικός

ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Αγνή Πλιάκα, Οικονομολόγος

Επαγγελματικός προσανατολισμός και επιχειρηματικότητα.

Σκοπός του Ομίλου είναι η ενημέρωση για σπουδές, επιλογή καριέρας, απόκτηση γνώσεων για την αγορά εργασίας και η καλλιέργεια δεξιοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Στοχεύει στο να

  • ανιχνεύσει τα προσωπικά χαρακτηριστικά (δημιουργικότητα, φαντασία, διορατικότητα, ανεξαρτησία, ανάγκη επιτυχίας, πρωτοβουλία, ευελιξία κ.α.),
  • να δώσει τα εργαλεία αυτά που θα βοηθήσουν στη διάγνωση και στη βελτίωση των ικανοτήτων του
  • να διευκολύνει στην απόκτηση γνώσεων: τεχνικών, οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, οικονομικής διαχείρισης,
  • να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες, όπως η δικτύωση και η δημιουργία κατάλληλων σχέσεων με τους «σημαντικούς άλλους», εντός και εκτός της επιχείρησης.

ΟΜΙΛΟΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ

Group Exercise Classes By Tselepis

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:  Τσελέπης Σταμάτης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία του περσινού Step Choreography Club για τη φετινή Σχολική Χρονιά 2015-2016 έρχεται το Group Exercise Classes ένα πρόγραμμα Ομαδικής Εκγύμνασης που  περιλαμβάνει  μία ποικιλία προγραμμάτων όπως:

Εquipment  Pilates : Με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού από μικρή , μεγάλη μπάλα και κύκλο  Pilates επιτυγχάνεται τόνωση και ενδυνάμωση των μυών , για ένα ισχυρό και ευέλικτο κορμό.

Mat Pilates  : Μέθοδος ασκήσεων στο έδαφος με σκοπό τη βελτίωση της στάσης του σώματος,τη μυϊκή ενδυνάμωση και την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης  σε συνδυασμό με σωστές τεχνικές αναπνοής.

Βοdy Control: Ένα πρόγραμμα  που επικεντρώνεται στον έλεγχο ισορροπίας και ευλυγισίας του σώματος με λάστιχα .

Step & Rubbers: Ένα δυναμικό πρόγραμμα για όλο το σώμα με λάστιχα χρησιμοποιώντας   Step στις διάφορες ασκήσεις.

Power Dumbbell : Χορογραφημένο ασκησιολόγιο με τη βοήθεια ελαφρών μπαρών.

Circuit Training : Κυκλική Προπόνηση που περιλαμβάνει μεγάλες μπάλες και  λάστιχα ενώ παράλληλα συνδυάζονται ασκήσεις με το βάρος του σώματος.

Η νέα τάση του Fitness είναι εδώ μη χάσεις την ευκαιρία, αυτό το πρόγραμμα θα σε ξεκουράσει γυμνάζοντας το σώμα σου,ενώ θα  σου δώσει  ιδέες  για άσκηση  που μπορείς να τις εφαρμόζεις πάντα.