Ολοκλήρωση προγράμματος eTwinning “Art around the streets of Europe”

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα eTwinning με θέμα “Art around the streets of Europe”, το οποίο σχετίζεται με την τέχνη στους δρόμους και στα κτίρια της πόλης, τους καλλιτέχνες των γκράφιτι και τα μηνύματα που εκπέμπουν, το αποτύπωμα και την αμφιλεγόμενη αισθητική των έργων τους.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείου μας, σε συνεργασία με μαθητές από τρία σχολεία της Ιταλίας και ένα σχολείο της Γαλλίας.
Στο ξεκίνημα του προγράμματος οι μαθητές, μέσα από το twinspace, συστήθηκαν στους μαθητές των άλλων σχολείων και έπαιξαν ένα παιχνίδι αντιστοίχισης του κειμένου του κάθε μαθητή με μία σχετική εικόνα. Για την εισαγωγή στο θέμα του προγράμματος οι μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ διάσημων έργων γκράφιτι και να εργαστούν σε ομάδες για να δημιουργήσουν και να αναρτήσουν στην πλατφόρμα μία παρουσίαση του επιλεγμένου έργου με αναφορές στον καλλιτέχνη, στην τοποθεσία, στο μήνυμα. Ακολούθησε η πρώτη τηλεδιάσκεψη όπου συναντήθηκαν οι μαθητές των διαφορετικών χωρών, παρουσίασαν το σχολείο τους και την έρευνα που είχαν κάνει σχετικά με τα έργα γκράφιτι και έπαιξαν όλοι μαζί ένα παιχνίδι γνώσεων για τα γκράφιτι που μελέτησαν. Σε επόμενη δραστηριότητα σχεδίασαν και πρότειναν λογότυπα για το έργο ενώ η τελική επιλογή προέκυψε από ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών του προγράμματος.
Οι μαθητές του σχολείου μας περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης και φωτογράφησαν χαρακτηριστικά έργα γκράφιτι, για τα οποία αναζήτησαν και συγκέντρωσαν πληροφορίες. Στη συνέχεια δημιούργησαν μία ψηφιακή έκθεση των έργων, την οποία ανάρτησαν στο Twinspace, ενώ αντίστοιχες ψηφιακές εκθέσεις δημιούργησαν και ανάρτησαν και οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων. Στη συνέχεια οι μαθητές ανέλαβαν σε ομάδες να εκφράσουν τις απόψεις τους και τα σχόλιά τους για τις ψηφιακές εκθέσεις των άλλων σχολείων. Ακολούθησε η μεγάλη τηλεδιάσκεψη των συμμετεχόντων σχολείων, όπου οι μαθητές συζήτησαν και μοιράστηκαν τις απόψεις και την κριτική που είχαν καταγράψει για τα έργα που σχημάτισαν τις ψηφιακές εκθέσεις.
Στις επόμενες δραστηριότητες οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο που θέτουν το ερώτημα αν τα γκράφιτι αποτελούν τέχνη ή βανδαλισμό, συζήτησαν, συμφώνησαν και διαφώνησαν, εξέτασαν το ζήτημα από τις διαφορετικές του σκοπιές, προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τους μαθητές των άλλων σχολείων του προγράμματος, δημιούργησαν ένα συνεργατικό ψηφιακό έγγραφο, όπου έθεσαν ερωτήσεις για την καταγραφή απόψεων σχετικά με το ερώτημα “Τέχνη ή βανδαλισμός;” και απάντησαν στις ερωτήσεις που έθεσαν τα υπόλοιπα σχολεία.
Τέλος, οι μαθητές όλων των συνεργαζόμενων σχολείων, κατηγοριοποίησαν επιλεγμένα έργα τέχνης που φωτογράφησαν, ανάλογα με το θέμα τους και δημιούργησαν συνεργατικά μία διεθνή ψηφιακή έκθεση. Με τον τρόπο αυτό συναντήθηκαν ψηφιακά τα έργα τέχνης που θαυμάζει κάποιος στους δρόμους των πόλεων των συμμετεχόντων σχολείων. Ακολούθως οι μαθητές σχολίασαν κάτω από τα έργα, ζήτησαν πληροφορίες, εξέφρασαν απόψεις.
Το έργο έκλεισε με την αποτίμηση από την πλευρά των μαθητών και των καθηγητών, τη διατύπωση της ικανοποίησης και χαράς για την άριστη συνεργασία και για τα πολλαπλά οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα καθώς και με την ευχή να αξιοποιηθούν στο μέλλον κι άλλες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των σχολείων.