Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα eTwinning με θέμα “Let’s debate! A project about non-hostile communication on social media”, το οποίο σχετίζεται με θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, μη εχθρικής επικοινωνίας στα κοινωνικά δίκτυα και ψηφιακής πολιτειότητας.
Το Πρόγραμμα υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί κ. Εφραιμίδου Μελπομένη, καθηγήτρια Πληροφορικής, και ο κ. Εμμανουήλ Τζώρτζης, Φιλόλογος, με μαθητές της Α’ Λυκείου, σε συνεργασία με σχολεία της Ιταλίας και της Πολωνίας.
Σε όλη τη διάρκειά του, το πρόγραμμα εξελίχθηκε με βασικό άξονα την επιχειρηματολογία σε θέματα ψηφιακής πολιτειότητας, με αποκορύφωση την τελική του δράση, έναν αγώνα επιχειρηματολογίας μεταξύ μαθητών και μαθητριών από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες οι μαθητές και οι μαθήτριες προβληματίστηκαν, έμαθαν και συζήτησαν για επίκαιρα θέματα όπως η ρητορική μίσους, οι ψευδείς ειδήσεις, η υπερέκθεση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τα προσωπικά δεδομένα, ενώ παράλληλα καλλιέργησαν δεξιότητες επικοινωνίας, αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, εκφοράς δημόσιου λόγου καθώς και τη γλωσσική έκφραση στα Αγγλικά, τα οποία αποτέλεσαν τη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων. Τελικά, μέσα από συζητήσεις και από τις ερωτήσεις που τέθηκαν για την αποτίμηση του προγράμματος, διαφαίνεται σε σημαντικό αριθμό μαθητών η αλλαγή της στάσης τους και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ψηφιακής πολιτειότητας.
Τα σημαντικότερα βήματα της υλοποίησης του προγράμματος συνοψίζονται στα παρακάτω, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες:
- συστήθηκαν και αναφέρθηκαν στην ενασχόλησή τους με τα κοινωνικά δίκτυα
- έθεσαν ερωτήματα σε μαθητές σχολείων του εξωτερικού και απάντησαν σε ερωτήματα που τους τέθηκαν από αυτούς, ως μία καταγραφή της ενασχόλησής τους με τα κοινωνικά δίκτυα
- κατέγραψαν ηχητικά μηνύματα εκφράζοντας τις απόψεις τους για θέματα αξιών σχετικά με τη μη εχθρική επικοινωνία
- στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των σχολείων, οι μαθητές
- έπαιξαν διαδικτυακό παιχνίδι που σχηματίστηκε από ερωτήσεις που είχαν προτείνει οι ίδιοι
- απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τα υπόλοιπα σχολεία, ως άσκηση επιχειρηματολογίας
- παρακολούθησαν βίντεο τα οποία αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία προτάσεων, τις οποίες κλήθηκαν να υποστηρίξουν ή να αμφισβητήσουν, βιντεοσκοπώντας τη διατύπωση των επιχειρημάτων τους
- στη δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση των σχολείων οι μαθητές συμμετείχαν σε άσκηση επιχειρηματολογίας, ως εξάσκηση των τεχνικών επιχειρηματολογίας αλλά και της ικανότητας αξιολόγησης των λόγων που διατυπώνουν οι ομιλητές
- στην τελευταία διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ο αγώνας επιχειρηματολογίας, με θέμα «όποιος ασκεί ρητορική μίσους πρέπει να αποβάλλεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», με μαθητές και μαθήτριες σε μεικτές ομάδες από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία να επιχειρηματολογούν, να φωτίζουν διαφορετικές οπτικές του θέματος, να αντικρούουν τα επιχειρήματα της αντίπαλης ομάδας, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές αξιολόγησαν την πειστικότητα των επιχειρημάτων, τη συνοχή και την ευφράδεια του λόγου και τη νικήτρια ομάδα του αγώνα.
Τόσο οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων όσο και οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τις παραπάνω δράσεις και την ευκαιρία που είχαν να συνεργαστούν με μαθητές από σχολεία του εξωτερικού σε θέματα που είναι κοινά για τους νέους της ηλικίας τους.

